Leta i den här bloggen

lördag 29 oktober 2016

Fräsch på riktigt - del 3





Häromkvällen utlovades kurs av Naturskyddsföreningen i Roslagen, där vi skulle få lära oss lite om att göra sina egna ekologiska skönhetsprodukter.

Efter en ganska lång stunds diskussion kring både havsörnar, plastbantning, allergier och annat som intresserar ett gäng miljöentusiaster, fick vi hjälp av Marie-Louise Berzén att tillverka deodorant, sockerskrubb och (världens enklaste) torrschampo!


Vi börjar med receptet på torrschampo:

Potatismjöl, enbart potatismjöl, om du är ljus.  Är du brunett lägger du till lite kakao för rätt nyans. Pudra i hårbotten. Använd gärna en gammal kryddburk att pudra ut med eller använd t ex en tidigare rougeborste och "dutta i".  Massera runt litegrann, använd ev. borste.  Suger åt sig fett och ger dessutom lite ny volym till håret!

Min nya favorit, sockerskrubb:

Rapsolja och strösocker, blandas till en lagom krämig skrubb. Klart! 
Skrubben använder du under duschen som en effektiv peeling.  Du blir inte bara av med döda hudceller, huden blir dessutom väldigt len och behöver absolut inte smörjas in efteråt, tack vare rapsoljan.

Slutligen, här blandas deodorant:

Värm en del kokosolja i vattenbad, så att det smälter. Blanda därefter i bikarbonat och potatismjöl, lika mycket av var som du tagit kokosolja. (1/3 kokosolja, 1/3 bikarbonat, 1/3 potatismjöl).
Häll deon i lämplig rengjord burk. Under tiden den stelnar, vänd då och då så att inte allt mjöl sjunker till botten. Om du vill, kan du droppa i några droppar ekologisk eterisk olja, t ex citron, lavendel eller hur du vill att din deo ska dofta.

Bikarbonatet är bakteriehämmande, potatismjölet suger upp fukten och kokosoljan bidrar till krämigheten. Mycket effektiv och bra deo - våga prova!
Första tiden med deodorant utan allehanda kemikalier och framförallt aluminiumet (som finns i de flesta "vanliga" deon), kommer du känna det som att du svettas mer än vanligt. Det beror helt enkelt på att kroppen nu inte har porer tilltäppta av aluminium, utan kan få ut svetten som det är tänkt från början. Helt naturligt. Du kan också uppleva att du luktar "annorlunda" och kanske också svett.. härda ut, det går över när kroppen blivit van.  

Väl hemma från tillverkningskvällen, fortsatte jag med egna sminkborttagnings-pads
Lägg ekologiska bomullspads eller egna frottépads (se bild. Tillverkade av klippt gammal frottéhandduk, sicksackad söm runtom så inga problem uppstår när du tvättar) i en lämplig glasburk.  Varva padsen med lite vatten och ekologisk arganolja.  Vänd burken upp och ner några gånger och låt stå en stund. Därefter har du tillverkat din egen "eye-make-up-remover". Padsen läggs i tygpåse och tvättas enkelt tillsammans med annan vittvätt.





Lördagsfix en gråmulen oktoberdag.




Lördag i slutet av oktober.  Efter en fuktig natt är det superhärligt att springa ut bland höstlöven och hitta sömniga maskar och annat smaskigt.


Regnar det lite är det skönt att kunna krypa in under en större skyddande buske, och vänta på uppehåll.

tisdag 25 oktober 2016

Fräsch på riktigt - del 2




Vi blir alltmer upplysta om att skönhetsprodukter, smink, duschkrämer mm ofta är riktiga miljöbovar - och många gånger inte heller särskilt bra för vår hälsa heller.  Huden är som bekant vår största kroppsdel som tar in det vi utsätter den för i form av krämer, lotioner och annat.

Att hitta miljömärkta märken här är ganska svårt, det finns för få helt enkelt.  Dock finns det en mängd olika naturprodukter och bättre märken som framställs av naturliga ingrediensersom går lika bra, eller bättre än kemikaliedito. En djupdykning i mitt badrumsskåp ser ut så här:




Detta är allt jag använder för min renlighet och s k "skönhet" och jag tycker det är fullt tillräckligt. Ännu har ingen klagat så att jag hört...=)

Vad är allting då? 
Från början: 

Hopp in i duschen, använder enbart Maria Åkerbergs schampo Nettle.  När schampot sköljs ur rinner det nerför kroppen och kan då nyttjas som tvål.  Många dagar tvättas inte håret utan jag duschar med enbart vatten. 
Efter duschen använder jag Maria Åkerbergs saltdeo, helt luktfri och består av enbart naturligt bakteriehämmande ihoppressat salt.  
Hår kammas till "frisyr" med träkam och någon gång ibland krävs lite rakning här och där på kroppen.  Till det använder jag en rostfri hyvel med riktiga utbytbara rakblad.  Kommer hålla hela min livstid i alla fall.


Ansiktet vårdas med foaming wash, också från Maria Åkerberg.  Produkterna hittas på nätet på t ex Skincity.
Maria Åkerbergs produkter är alla framställda av vegetabiliska ekologiskt odlade oljor. Ansiktskräm från samma märke. Under ögonen där huden är tunn  och behöver lite extra vård, smörjer jag in ekologisk kallpressad Arganolja.  Ibland får fötter, armbågar och läppar lite extra omsorg genom min egen ringblomssalva. Receptet till den finns i tidigare blogginlägg.



Och så var det de viktiga tänderna:    JAG har valt att sluta använda flourtandkräm.   Åsikterna om fluorets vara eller icke vara går ju väldigt isär.  Flour är bevisligen ett nervgift och dess inverkan vet vi inte följderna av ännu. Flour finns det redan i det dricksvatten vi har. Jag har väldigt friska tänder och har inte märkt själv (inte heller min tandläkare) någon försämring trots nu dryga tre år utan flour i tandkrämen.   Men... alla och envar måste göra sina egna avvägningar - förstås.  Ett bra utbud av olika ekologiska och mer naturliga tandkrämer finns på Apotea.se  Alltid fraktfritt.
Kokosolja används till regelbunden s k "oilpulling"  Skölj munnen med 1 msk olja i ca 10-15 min.  Detta fångar upp bakterier och minskar plack. 


Och så slutligen:  ekologisk morotsolja och bikarbonat.   Morotsoljan använder jag ibland och smörjer kinderna litegrann med, för att få en frisk och lite solbrun färg, om jag känner mig lite extra blek.   Bikarbonatet används till slöa dagar så jag väljer att tvätta håret torrt.  Lite bikarbonat i hårbotten, gnid runt lite försiktigt, kamma/borsta ur.  Håret både känns och ser renare ut!  Ger också bra volym!

Hoppas att jag med detta inlägg kan inspirera någon till att våga testa något lite bättre alternativ.  Kanske fundera en extra gång innan du köper den där väldoftande peelingen... finns det ett bättre alternativ?  Eller ännu hellre... behöver du den - verkligen?

Om ett par dagar ska jag på kurs i att framställa egna skönhetsprodukter, av det vi ofta har hemma.  Hoppas jag får anledning att återkomma om några lärdomar därifrån!




tisdag 18 oktober 2016

Gratis är gott...




I syfte att skapa mig en bättre bild av hur mycket inkomster jag verkligen behöver ha (alltså inte vad jag vill ha) utan behöver ha, började jag föra gamla tiders kassabok, med papper och penna.
Inkomster likt "sålt halsband på Tradera a´ 45 kr" och utgifter som "banan 6 kr" har förts in, med andra ord - allt!    Alla kvitton under dagen har sparats och sedan noterats på kvällen.

Alla känner ju till devisen att man rättar mun efter matsäcken...   Har jag pengar, så gör jag sannolikt av med dem. Inte ofta har vi mängder med pengar kvar på kontot när löneutbetalning börjar närma sig - även om du fick löneförhöjning förra månaden...





Så, jag ville veta hur mycket pengar behöver jag verkligen, om jag tänker till - och inte köper utan att tänka efter.

Bara genom att behöva notera ner i kassaboken vad jag handlat, har stoppat mig själv flera gånger. Det tar emot att notera utgiften, du tänker efter en extra gång och kommer ofta fram till att det inte behövs.  
Ett bra tips när shoppingtarmen suger, är att lägga undan plagget eller vad man nu önskar köpa, gå hem och sova på saken en natt eller två.  OM den här fina blusen verkligen har följt dig i drömmarna och verkligen funnits i dina tankar, köp den då.  Sannolikt kommer den inte att förfölja dig varken dag eller natt, du glömmer snart det där du "verkligen ville ha".  Om det blir så,  då har du sluppit det som annars hade varit ett snart ångrat impulsköp. 

En annan reflektion är att efter ditt nästa inköp, notera och reflektera över hur länge detta inköp ger dig genuin glädje i ditt liv.  Hur ofta har du inte köpt en snygg tröja för att "ha något nytt till ikväll"??    Det blir en väldigt dyr tröja om du gläds åt den under en kväll och att den sen läggs till resten av garderoben - "som något gammalt".    Så, hur länge gläds du åt ditt nästa nyinköpta plagg?? Fundera!

Under mina senaste "billiga (sparsamma) månader", då jag noterat allt, så har tankarna också fastnat på "gratis nöjen".   Finns det kul som inte kostar? 

Exempel:
Att ta sig tid till en lång höstpromenad i solen och ta in allt vackert runtomkring, kanske fotografera?
Att ringa en gammal vän och sätta sig ner och prata, prata, prata... och skratta - alldeles gratis.
Att gå på utställning, museum, föreläsning - kostar ofta väldigt lite eller ingenting alls.
Renovera en möbel, måla en tavla, läs en riktigt bra bok, besök en närliggande stad och upptäck en ny plats, spela kubb i parken,  testa en ny make-upp hemma framför spegeln, testa ett nytt bakverk eller gå till badhuset och njut av bastu och några simtag i bassängen.

Det finns mängder mängder med gratisnöjen.  Allt jag tycker är kul tycker inte du är kul, men säkert finns det något du tycker är kul som inte kostar massa pengar.  Och att hitta på något sådant som är kul och gratis, kan vara en utmaning - och det tycker jag är kul, också!

torsdag 13 oktober 2016

Är du fräsch - på riktigt?




Just nu driver Naturskyddsföreningen en kampanj som går ut på att höja medvetandenivån kring vad alla de kemikalier och mikroplaster som våra skönhetsprodukter, schampon och liknande gör för skada för vår miljö. Samma kemikalier som vi också tar in i våra kroppar, direkt in genom huden.

Säkert har du hört det förut men... huden är faktiskt vår största kroppsdel.  Det som går in i vår hud går in i vår kropp.  Vad är det vi smörjer in oss med då?  Ansiktskräm, ögonkräm, make-up- borttagningsmedel, smink av alla de slag, solkrämer, brun-utan-sol, kroppslotion, fotkrämer mm.

En alldeles vanlig innehållsförteckning på en  helt vanlig flaska Bodylotion, kan vara:

Aqua, mineral oil sorbitol, cetearyl alcohol, isopropyl plamitate, sodium acrylates copolymer, stearick acid, polysorbate 80, isohexadecane, sodium lauryl sulfate, fragance, methylparaben, propylparaben, triethonolamine???


Känner du att du nu vet vad du smörjer in din kropp med efter att blivit upplyst på det här sättet?  Förmodligen inte....
Det är ett fåtal som vet och kan översätta denna innehållsförteckning och förstår vad det faktiskt är de använder.
Vi borde alla vara betydligt mer uppmärksamma vad som tas upp av din kropp, genom huden, din allra största kroppsdel!!
Det som inte helt och hållet tas upp av din egen kropp, tvättas/sköljs bort och ut i våra avlopp och reningsverk.  De allra minsta partiklarna, som kallas för mikroplaster, och även kemikalier, som mängder av våra skönhetsprodukter innehåller, kan dock inte tas upp av reningsverken utan slutar sin resa ute i våra hav.
I våra hav tar fiskarna vid och äter av det som "simmar runt" där och vi börjar närma oss en sluten cirkel.   Strax har du dina mikropartiklar i din egen mat...

Ja det här var givetvis att förenkla det hela rejält, men budskapet kvarstår, att alla verkligen borde ta sig en titt i sitt badrum och försöka förstå vad som finns där. 
Ett mycket bra steg är att börja se efter de kvalitativa miljömärkningarna och bara köpa dessa i fortsättningen: "Bra Miljöval" (tuffaste kravställningen och därmed det bästa valet) alternativt "Svanen".


Ett mindre steg, som kan var ett bra första steg, är att gå igenom och minska ner på antalet produkter i skåpet. Behöver man ha en särskild fotkräm, handkräm, bodylotion....?? 

Om några dagar kommer jag ärligt redovisa vad jag själv har i mitt badrumsskåp... och det är ganska lite. Häng med!

lördag 8 oktober 2016

Från frö till burk





Efter inspiration ur boken Självhushållning i praktiken av Maria Österåker, inköptes i våras frön till ringblommor. Nu skulle jag tillverka Ringblomssalva, som ska vara bra till det mesta t ex:  
självsprickor, torra läppar, torra nagelband, skovård, borttagning av smink och mycket mer.

Författaren till boken, Maria, hennes underbara blogg hittar ni på den här adressen: levmerpamindre.blogspot.se

Mitt under den vackraste blomningen i juli månad plockas blommorna, inte skaftet.  Därefter läggs de på tork i rumstemperatur någon vecka. När blommorna "skrumpnat ihop" litegrann, är det dags att lägga i burk och täcka dem helt (ingen får sticka upp, då möglar det)  med någon neutral olja, jag tog ekologisk rapsolja.

Burken ska nu ställas ljust men inte i direkt solljus och stå med locket på ca fyra veckor, vänd  på burken då och då så att det hela rörs omkring.
När veckorna gått silas blommorna bort och då har man ringblomsolja.

Nästa steg i den här enkla, men något långdragna, processen, är att smälta bivax i en kastrull. När vaxet är smält hälls oljan i och blandas runt.   Fördelningen ska vara ca 1/5 bivax och 4/5 olja.

Massan hälls tillbaka på burk och du låter nu det hela stelna.   Du har nu tillverkat Ringblomssalva!
Nu till det fina! Det fungerar och verkar mycket bra!  Salvan är verkligen toppen för ömmande självsprickor, läkningen gick på nolltid med salvan på mina trasiga hälar.Som cerat/läppbalsam är  den också bra, men smaken är inte så väldigt frestande, men det funkar. Läpparna blir mjuka och fin och det är ju själva syftet!

 Från frö till burk tog det hela visserligen ca fem månader, men salvan ska enligt uppgift ha en utomordentlig hållbarhet, flera år, och garanterat till nästa säsong, om den inte tar slut före det. Då blir det hur som helst till att sätta nya ringblomsfrön och göra fler burkar av denna "undersalva".
Lycka till om du vill prova nästa vår!


torsdag 6 oktober 2016

Dagens miljötankar...




Att tänka på vår miljö i stort och smått...

Dagens insatser för vår miljö är tre pyttesaker, men skulle kunna göra enorm skillnad om vi var fler som gjorde lika...


1 . Stoppade strumpor!     Efter att återigen gått igenom garderoben för att rensa och organisera, upptäcktes tre strumpor inom räddning, med stopptråd och nål.  Sagt och gjort. Strumporna var inga exklusiva strumpor men kommer att hålla flera månader till efter denna stoppning som tog mina ovana händer ungefär 10 minuter att fixa. Kändes ändå bra att göra det, istället för att skicka dem till återvinningens textilcontainer direkt.


2.  Köpte ny bh!  Efter att återigen gått igenom garderoben, ja jag vet att jag återupprepar mig, så insåg jag att det absolut var ett måste att skaffa mig ett par bra bh:ar (?).   Hål och material som nästintill smular sönder när man tar på sig den, gjorde att jag inte kunde vänta längre.
För mig finns här två alternativ om det ska bli något inköp:     Hitta miljömärkta/certifierade underkläder eller köpa något av verklig suverän kvalité som kommer att hålla väldigt väldigt länge.

På nätet finns ett bra utbud av miljömärkta underkläder och andra kläder.  Exempel är Ecolyxica.se som har lite mer arbetade och lyxiga underkläder, men med fokus på miljövänligare material. Ekotextil.se är en annan sida som har underkläder i naturmaterial som siden, ull och ekologisk bomull. Deras urval är lite mer av det "rejälare" slaget. 
Men... just bh är svårt att köpa på nätet tycker jag, passform är ju så viktigt, och hyfsat svårt att få till, så finns ett bra alternativ i butik är det ett enklare val för mig.
På Lindex fanns det första alternativet, bättre miljöval: återvunnen polyester  (bättre än ingenting) alternativt i material 100% ekologisk bomull.     Efter lång tids provande blev det en bh av varje alternativ. De här ska vårdas vill jag lova, så att de verkligen håller länge länge!

3.  Sushi - hämtmat (inte så miljövänligt).   Ville unna mig hämtmat i form av Sushi.    Tog, som en riktig miljöaktivist, den här dagen med mig en rostfri matlåda och gick hurtigt in och frågade om det gick bra att få med sig sushin i den.
Det var inga som helst problem, blev svaret med ett leende!

Vegetarisk sushi i rostfri matlåda

Att med en enkel handling kunna bidra till att färre frigolitlådor, engångsmuggar och plastglas används, känns riktigt bra och är ju viktigt,  både för miljön och vår egen hälsa.


En reflektion kring det här är att bara för fem år sen var inte "ta med kaffe" en trend som var särskilt stor här i Sverige i alla fall. Nu är det något man bara gör, alldeles självklart.  Hur många take-away-kaffe har du druckit den här veckan/månaden eller i år?  Vi är drygt åtta miljoner vuxna människor i Sverige (de flesta barn dricker inte så mycket kaffe=).   Nu är det en grej som många bara gör och på köpet bidrar till ännu större mängder med plaster och onödigt slöseri av jordens resurser.  Enorma mängder med muggar blir det och ändå går det ju att göra annorlunda och ändå få sitt kaffe på vägen, ta med egen liten termos nästa gång?  



måndag 3 oktober 2016

Skogens skafferi Del 2



Äpplen igen... och plommon... och rönnbär och svamp.  Det finns ju en enorm mängd mat därute som bara väntar på att hämtas av någon som har tid att göra något med det...

Man vill nog inte veta hur många kilo svenska äpplen som går om intet i svenska folkets trädgårdar och ute på markerna, för att ingen orkar eller vill ta hand om allt.  Säkert en tanke som fler funderat på?   På vilket sätt skulle vi kunna få ihop en bra logistik för det här?  I butikerna finns fler utländska än svenska sorters äpplen, även nu under "högsäsong". I butiken betalar vi xx kr/kilo för något som finns gratis att plocka nästan i varje gathörn. Varför gör vi det?  Jo, svaret är att vi inte har tid att ta vara på det. Vi har inte tid att plocka äpplen gratis, det går fortare att gå till affären och betala för det. Så tråkigt - men sant?
Bor du mitt i en storstad behöver du inte heller ta dig långt ut för att hitta ett vildäppelträd.

Om du är en person med äppelträd i din trädgård, lägg gärna ut i korgar ute vid gatan att folk kan ta.

Lägg gärna ut på t ex Facebook att du har "självplock" i din trädgård.  Även häst- och kaninägare är säkerligen glada mottagare av äpplen även om de är lite kantstötta, också i större mängder. 

Att ta vara på det naturen bjuder är att ta vara på jordens resurser!   
  

För egen del så har jag i alla fall i helgen lyckats ta tillvara en mycket liten del av äppelskörden.

Jag tillverkade lördagsgodis i form av torkade äppelskivor med en liten kaneltouch!


Ta ur kärnhus, skiva ganska tunt, pudra med (t ex!) kanel,  trä upp på grillpinnar av stål, in i ugnen på 80 grader i ca 3-4  timmar, tills skivorna känns ganska torra men ändå med lite seghet kvar.


Man behöver släppa ut fukten med jämna mellanrum, alternativt sätta en handduk i kläm i ugnsluckan så att fukten kan pysa ut.  

Gissningsvis 10 äpplen blev tre rejäla burkar med torkade, nyttiga och jättegoda äppelskivor att gnaga på i höstmörkret.  Prova du med!