Leta i den här bloggen

fredag 30 september 2016

Wileverenklare






Tjohoo!  Nu är Wi på gång, ett stort steg framåt har tagits!
Wi (leverenklare) står för mig och maken som heter Wiezell i efternamn.
Wi har hittills när det gäller att rensa ut och fundera högt och lågt på konsumtionshetsen, legat mestadels på mig och inte på oss.  Min make är absolut inte ointresserad av miljö, natur och odling.  Han är inte heller någon som handlar mycket saker.  Han lägger sina lönekronor framförallt på att uppleva - stort plus - men...

Han har svårt att göra sig av med...han vill så gärna behålla... "det kan ju vara bra att ha" (exempelvis gick det igår inte att ge iväg någon teddyfleecejacka, trots att han har fyra stycken, och ingen har använts de senaste 10 åren.  Det får vara ok, vi tar det stegvis...). 
Så när jag har rensat garderober, böcker, kökslådor, gamla ouppackade flyttkartonger, porslin, skor mm mm så har jag varit ganska ensam på resan, men igår, tog Wi som sagt ett stort steg framåt :  wi rensade makens garderob, tillsammans.  Ingen är gladare än jag! 

När han nöjt stänger lådan och utbrister: "Nu ser man ju vad man har!"   så ropar jag inuti: Tjohoo!!



1)  Största säcken består enbart av slankiga väl urtvättade t-shirts, håliga strumpor och kalsonger och annat som inte någon vill bära. 
2)  Den främre säcken är plagg som ska tas till kollega till maken för provning. Kollegan har en annan klädsmak och kan säkerligen uppskatta det som maken bara inte längre gillar. Gör han inte det, ges de vidare till försäljning i second hand-butiken.
3)  Den lilla högen till vänster ska ges till Second Hand, bra fina plagg som går att sälja.
5)  Främre högen ska tas till lokala sömmerskan:  ny dragkedja, lappning av favoritbyxorna, sommarbyxor som ska sys in och väska som ska lagas av skomakaren.

Att använda sig av duktiga hantverkare för att bevara bra plagg är en fantastisk win-win situation: 
Jag får använda mina favoritplagg ännu längre, sömmerskan får jobb, plagget lever längre och miljön tackar oss mycket för det.  Dessutom är det väldigt prisvärt att laga och/eller vårda det man redan har.

Nu hoppas jag att denna första rensning ger maken mersmak, när han upptäcker den nya härliga energi som kommer in i en luftigare och fräschare garderob, utan att något nytt har tillkommit.  

Att rensa ut och ge bort -  ger plats för mer glädje och energi! 

onsdag 28 september 2016

Så var det färdigt !





Nu börjar det bli dags att fylla på jordfabriken med nytt material. En hink är full och har fått stå inne i 2-3 veckor och "vilat", nu ska det ut och börja bli jord.

Vi är två vuxna personer och i vår Bokashi-hink hamnar mycket kaffefilter, men också lökskal, bananskal, avocadokärnor och dess skal och annat matnyttigt som våra hönor inte gillar.  Efter ca tre veckor brukar vår hink vara full och då tar vi en ny tom hink. Den fulla får stå orörd och vila.

För er som hängt med är det här sista uppdateringen på hur jordfabriken jobbat.   Efter fyra veckor har matresterna i princip helt och hållet blivit till jord, så här såg det ut idag, fyra veckor efter matresterna fylldes på:




Och hur det såg ut förra veckan (vecka 3):



Nu fyller jag bara på vidare i den här jorden, med nytt material/matrester.   Ungefär en gång per vecka går jag gärna ut och gräver runt lite för att ge luft åt komposten och se maskarna leva runt..Det är säkerligen ingen nödvändighet att blanda runt i Bokashi-komposten, men jag tycker det är roligt att se hur det framskrider.  Föreställ er hur mycket fin jord det blir till nästa säsong, som då inte behöver inköpas för dyra pengar.   

Läs mer om det här roliga komposteringssättet på Bokashi.se
Där kan du också beställa särskilda hinkar avsedda just för detta ändamålet, om man vill ha "det allra bästa".  Många vet jag har skaffat andra hinkar med tättslutande lock (avsedda för livsmedel, kanske från din lokala pizzeria?) och sedan händigt montera en liten kran, som finns att skaffa på t ex Biltema eller liknande.  Kranen behöver vara där för att tappa ur det lakvatten som blir. Men det är som sagt om man är händig... jag köpte mina hinkar, för bästa resultat.
Lycka till ! 


Att ta tillvara på allt...





Det enklaste är oftast det godaste.   Eller är det bara för att det är "hemlagat"? 

1/2 liter naturell yoghurt stod i kylen och sista förbrukningsdag var för mer än en vecka sen.
Istället för att spola ner den i slasken, är det en mycket bättre idé att göra ost av den. 

Gör så här:

Häll slatten med yoghurt i ett kaffefilter av papper, ställ i sil med en skål under.   Låt rinna av under natten.
Nästa morgon, klicka i den avrunna yoghurten i en burk, lite salt och peppar och så lite kryddor, här är några goda förslag:

  • Persilja och gräslök
  • Chiliflingor eller färskhackad chili
  • Pressad vitlök 
  • Riven pepparrot
  • Använd en mortel och mal flera sorters peppar, t ex grön-, krydd- och svartpeppar. 





Ett enkelt, nyttigt, snabblagat och ekonomiskt pålägg.  Särskilt om du hade tänkt spola ut den halvsura yoghurten i slasken...

måndag 26 september 2016

Spännande och lättsockrad äppelmos




Äpplen, äpplen, äpplen - finns ju mängder med vildäpplen och även mycket hos givmilda vänner och bekanta om man har tur.   Eftersom jag fick möjligheten att plocka hur mycket jag ville hos en vän, blev jag s a s "tvungen" att sätta igång med storkok av äppelmos. 

Hur enkelt kan det inte vara?   Dela i bitar och släng i kastrull, med skal. 

Kärnhusen fick hönorna kalasa på  -  mycket uppskattat.

Häll på ett par deciliter vatten och låt småkoka på låg temp.  Rör och kolla konsistens. När det känns mjukt fungerar en stavmixer perfekt. Mixa tills moset är ganska slätt (det är ju väldigt gott med lite lagom med mjuka bitar kvar i moset, tycker jag).

Sen kom det roligaste - smaksättning! 

Efter tips och idéer från andra äppelmosälskare, blev det slutligen:  

  • Vanilj    smaksatt med ekologiskt vaniljpulver och väldigt lite socker, ca 1/2 dl till min rejäla sats.
  • Rom       fick tips om att whiskey skulle vara gott att "skvätta i".  Det fanns inte hemma, så det blev mörk rom istället.  Jag anar att det blev minst lika gott!
  • Kardemumma   ett par rejäla matskedar stött kardemumma och så lite socker.  Tror det här blir min favorit...

Ytterligare ett par mindre burkar blev det som står redo till de närmaste dagarnas frukost.  De här får åka in i frysen för bästa hållbarhet - just eftersom jag använt så minimalt med socker.  Läste ett standardrecept på äppelmos och blev helt förskräckt, där stod 2 kg äpplen och 6 dl socker!!!  Måste bli oerhört sött, inte min smak.  Men var och en får ju smaka sig fram.  


Äpplena är inte slut än - så tänkte försöka mig på att torka äppelringar någon dag senare i veckan. Häng med och se hur det går!





torsdag 22 september 2016

Efter tre veckor i jordfabriken!



Efter förra uppdateringen om min jordfabrik fick jag tips av någon att täcka mer med vanlig "skräpjord".  Processen går igång ännu bättre plus att den lukt som faktiskt finns när man just har fyllt på nytt material, minskar rejält.

Men, nu kör jag på som vanligt för att slutligen se hur många veckor det faktiskt tar från "bord till jord" så att säga...

Igår öppnades jordfabriken och det här är resultatet efter tre veckor:

Synbart som finns kvar är t ex avocadoskal och en del kaffefilter.

Och för att se hur det såg ut tidigare veckor:
Efter en vecka i jordfabriken, och efter två.




onsdag 21 september 2016

Skogens skafferi!




En suverän sida på internet heter Skogensskafferiet.se   En riktigt bra uppslagsbok när du är ute i skog och mark och försöker hitta ätbart till ditt eget skafferi.
Svampar, bär och annat ätbart finns utförligt beskrivet med bilder.  När man är ute mycket och ser  sig omkring, särskilt den här tiden på året och tar sig tid att ta reda på vad allting är, så inser man snart att det finns mängder med mat därute. Det finns också mängder med vackra växter du kan göra något fint av, ett prydnadsarrangemang av vackra stenar eller annat du hittar. Häromdagen tog jag rätt på en taggtråd som låg slängd.  Nu ligger den för "rostning" och ska bli någon form av ljushållare a la Ernst! Eller ja, vi får väl se hur hemtrevligt jag lyckas få till den men det ska bli roligt att försöka! Eventuellt kommer uppdatering om resultatet senare...   Kanske blir en julklapp åt någon stackare rent av, eftersom jag av princip inte handlar så mycket (saker) längre, sen mitt eget principiella s k köpstopp för drygt 1,5 år sen.

Vidare nu till lite självhushållning.  Förutom alla gudomliga äpplen som finns ute just nu, som ju bara är att plocka från vilda träd, sen äta som de är, torka äppelskivor eller kanske göra mos av.., så finns det annat i överflöd också, nämligen Rönnbär!

Och jag tänkte därför prova på rårörda rönnbär istället för rårörda lingon!
  

Recept på Rårörda rönnbär:

Receptet är mycket lätt:   de ska var "frostnupna" - alltså först in i frysen. Beskan i bären försvinner då de fryses.   Därefter ska de (3 dl bär) tas ut, tinas och mosas i en skål. Tillsätt 1 msk honung, 2 tsk råsocker och 2 tsk riven pepparrot. 
Klart att servera till köttbullarna, rotfruktsgrytan  eller kanske till viltsteken?

Hoppas det ska smaka!










måndag 19 september 2016

Godmorgon!



Försöker sen en tid tillbaka komma ut på en promenad varje morgon.
Ja det är väl inte något revolutionerande - säkert ett mål som mängder av människor har.  Ursäkter finns det alltid gott om, det är tråkigt, jag hinner inte, jag har annat som är viktigare som måste göras, det regnar, det blåser, jag ska träna ikväll o s v. Känns bekant? 

Tyvärr är ju kroppen inte gjord för att sitta still, vilket många av oss gör idag, mest hela dagarna. 
Det är inte heller någon nyhet.

Men, tränar på gym eller på någon form av gruppträning är ju något alltfler gör, jättebra i och för sig.  Men att byta ut s k vardagsmotion, att stå vid skrivbordet, korta promenader, gå i trappor, klippa gräset, städa, ta ett varv runt kvarteret på fikarasten osv, är betydligt mer värt för din hälsa än att gå på gymmet ett par-tre pass i veckan. Läs hela artikeln här:
Vardagsmotion ger större påverkan på hälsan...

För den som behöver varva ner, stressa av och få mer harmoni i sina egna energiflöden, kanske just på grund av att man för länge har jagat för mycket tider, stressat för mycket och haft extremt lite tid för återhämtning,  är också lugna promenader det som rekommenderas. Gärna i skogen.         Betydligt bättre rekommendation än att försöka pressa in ett tidsbestämt dans- eller gympapass. Det är orsaken till att jag själv försöker promenera varje dag  -  som att ta en medicin.    Till att börja med. När det finns tid, när det finns ork och luft i vardagen - då kommer jag att prioritera mer intensiv träning, men det blir senare - och då utan att ge avkall på lugna morgonpromenader.                  Balans är egentligen allt det handlar om, inte för mycket eller för litet av något.

Vila /energi, social samvaro/ensamhet, yin/yang







Om man sedan har turen att kunna ta in det som naturen har att bjuda på blir det ju ännu bättre. Igår hittade jag bästa äppelträdet "ute i ingenstans", som där och då gav oss 3 kg saftiga äpplen. Jag går nog tillbaka imorgon....

onsdag 14 september 2016

Så här går det i jordfabriken...



För en vecka sedan berättade jag lite om min Bokashi-kompost.  Kökskomposten som mycket snabbt omvandlar våra matrester till näringsrik jord!

Idag var det dags för en titt i den s k jordfabriken. Jordfabriken är t ex en pallkrage eller annan plats där du kan slänga ut din fyllda Bokashi-hink efter 2-3 veckors "vilande" inomhus.
Platsen bör vara någorlunda stängd så att inte fåglar och andra djur kommer åt att gräva runt i fabriken.  Många använder finmaskigt nät över t ex. Själv har jag en pallkrage på marken med några skivor över bara. Inte helt tätt, men inga djur har hittat dit vad jag kan se.  Även om förmultningen, eller "syrandet" går relativt fort så är det helt vanliga matrester du slänger ner till en början. De har alltså inte hunnit omvandlats till jord alls i hinken, det sker helt och hållet i jordfabriken.

Så... detta är skillnaden i jordfabriken med EN veckas mellanrum. Vänstra bilden är komposten den 7 september, då jag tömde en full hink tillsammans med lite utarmad såjord.  Högra bilden idag den 14 september.  Det går undan!



Hur snabbt det blir fullt nedbruten jord får vi se.  Nya bilder om en vecka.




tisdag 13 september 2016

Har du tid?



Har du tid, tar du dig tid, att göra det du verkligen vill göra med ditt liv?

Att prioritera bara sig själv en gång om dagen, med någonting?  Ta ett bad,  gå en lugn promenad i skogen, sitta i ett tyst rum och läsa utan att bli avbruten, att ringa en släkting du inte träffar så ofta, att cykla hem till en vän för att bara prata...?  Tar du dig den tiden ? Att göra det bara du vill (men kanske inte tycker du har tid till...) regelbundet?

Tiden finns, alla har 24 timmar varje dygn, förstås, men frågan är om du prioriterar att göra det? 

Många, många, många är vi som upplever dagarna rinna iväg till allt vi måste. Jobba, städa, laga mat, träna på gymmet, gå på möten osv. Och sen ska det jag vill och har lust med, göras på den där lediga helgen, som inte har något inplanerat, men som så sällan kommer, eller ännu värre, på semestern?  
 
Bilden här nedanför visar livskompassen, många delar är det som ska få plats i vårt värdefulla liv, och vi har alla 24 timmar varje dygn, att ta vara på.
Att ta sig tid och fundera över hur ditt liv ser ut och om du prioriterar rätt - är modigt.   Tycker jag. Risken finns att du kommer fram till att du prioriterar fel....

 





Så innan kroppen informerar dig om att du har prioriterat fel, under en längre tid, genom att börja protestera på alla möjliga sätt. Ta dig tid att fundera kring livets alla delar, hur du väljer (eller inte väljer...) och vad du behöver göra för att fortsätta leva ett fullt liv och fortsätta må bra.



lördag 10 september 2016

Skördetid





Den här tiden på året är vad vi brukar kalla skördetid. Nu är det dags för alla hemmaodlare att plocka in sina solvarma tomater, jordiga rödbetor och prunkande basilika, så även jag....

Min egen föresats att i år skulle jag odla MYCKET fick tyvärr ett ganska tveksamt resultat. Kålmalar som åt upp både mangold, broccoli och brysselkål. Mördarsniglarna åt upp kålrabbin och majrovorna. Lök; både gul- röd- och purjo, gick allt om intet när hönsen släpptes ett obevakat ögonblick... på ett par minuter låg alla små veka lökplantor överallt runt odlingsytan... Just då hade hönsen gått för en väldigt billig penning...




Ja,  och mina fyrtio (40!!) tomatplantor som har vuxit till en mindre djungel på altanen i sommar, visst har de givit mängder med tomater -  som sedan ätits upp av gigantiska gröna larver som tuggar tomat i tuggor som du och jag.  

Det som lyckats mer än väl den här sommaren, är squash, gurkor, en och annan paprika och chili och även palsternackor har det blivit.  Och spenat.  Något har man lärt sig, så bättre lycka nästa år...






Så i pengar räknat har mina odlingar verkligen inte varit billiga - men de har ändå givit så mycket glädje.   Att gå ut och hämta en smakrik gurka, dra upp ett gäng perfekta palsternackor eller bara klippa lite egen persilja till smörgåsen på morgonen - det är värt så mycket mer än pengar, det tror jag de flesta hemmaodlare kan känna igen sig i??

Så idag, blev det att skörda lite hos andra. På stans Skördemarknad i parken. Här trängdes folk för att köpa närodlat och ekologiskt från trakten runt Roslagen.

Någon annans skörd...

Själv fyndade jag lammfärs, honung, bivaxljus både med och utan doft och bröd från Blidö. Allt ekologiskt förstås!



Trevlig helg! 

torsdag 8 september 2016

Nyårslöftet blev starten på något nytt!




Förra året, 2015, avgav jag ett nyårslöfte om att under året göra mig av med minst 365 prylar/saker, som inte användes. Samtidigt gjorde jag ett principiellt köpstopp där varje pryl som jag ville köpa, skulle föranledas av tre frågor:

1)  Behöver jag verkligen detta?   Om JA:

2)  Finns den att hitta begagnad på second hand t ex?  Om NEJ:

3)  Köp ny, men då med fullt fokus på miljön.  Ekologiskt, helst i naturmaterial, utan gifter och alltid med god kvalité.

Med denna "tre-stegs-raket" blev det inte mycket inköpt under året 2015, och när det nya året kom, fanns det ingen som helst lust,  att gå tillbaka till tidigare "slentrian-shopping". 


Rensandet av 365 saker under året gick bra.  Mycket gavs bort till behövande, mycket skräp slängdes och väldigt mycket såldes på köp/säljsidor, Tradera m fl.   

Man blir alltid lika förundrad över hur mina tråkiga prylar som inte används (fult/omodernt), kan uppskattas så av andra.  Det mesta går verkligen att sälja, om än ibland för mycket små summor.  
Givetvis är tanken framförallt, för en "miljötant" som mig, att mina prylar får fortsätta leva ett tag till, hos någon annan som uppskattar och faktiskt kanske behöver den. Att vi genom den enkla handlingen kan bidra till att minska den allmänna konsumtionshets som råder.
 
Jag öppnade ändå ett särskilt e-konto där alla småslantar sattes in vid försäljning på loppisar o liknande och summa summarum blev det uppåt     10 000 kr under året som gick. 
Inte dåligt alls - för ingenting så att säga!

Givetvis har jag också under året köpt en del själv på dessa fyndsidor, såsom vinterjacka, vinterstövlar, trasmattor till stugan och även ett par möbler till torpet jag hyr. Billigt var det, jag är nöjd för jag hittade det jag ville ha!   Man kan säja att nästan allt finns att hitta begagnat, på blocket eller på loppis... det gäller bara att ha lite tålamod!!

//Katja

 






onsdag 7 september 2016

Bokashi - vad är det??





Våra Bokashihinkar a´ 16 liter/st.
Inköpta på Bokashi.se

Bokashi - vad är det?

Bokashi är ett sätt att ta tillvara dina matrester och snabbt och med bibehållen näring omvandla dina gamla skal och kaffesumpar från köket till exklusiv matjord.

Vi kallar det här för en sorts kökskompost men riktigt samma som "vanlig" kompost är det inte, även om syftet är detsamma - ta tillvara rester och förädla.   Det finns flera skillnader men, men enkelt beskrivet så är det att i en vanligt kompost förruttnar matresterna och blir till jord så småningom. Under den processen förloras ganska mycket näring. Bokashikompostering är istället att "syra" matresterna, genom att tillföra EM bakterier (Bokashiströ eller EM spray) så skapas en sur miljö som bryter ner dina matrester snabbt och bibehåller mängder med näring till dina framtida trädgårdsodlingar och blommande rabatter.   Dessutom utvinner du s k lakvatten under processtiden, som gärna används som gödning till växter (glöm inte att späda 1:100  Starka grejer...)

Matrester i, strö på några matskedar, låt stå.



Hur fort blir det jord då?   Det går betydligt snabbare än vanlig kompost plus att den jord vi utvinner då är full med näring till dina växter!   Jag kommer de närmaste veckorna visa hur processen framskrider i den s k jordfabriken, så häng med och se hur det går.



måndag 5 september 2016

Längre livslängd på prylarna

Loppis och Second Hand - svenska folkets nya helgnöje!??   



Vilken riktigt grön miljövåg som sköljer över oss genom alla dessa loppisar i vart och vartannat gathörn.  Du har kanske besökt en eller flera under sommaren som gått?  Gjorde du några fynd? Eller var det saker som nu borde säljas vidare på nästa loppis...?


Själv fortsätter jag nu när loppissäsongen börjar gå mot sitt slut, att lägga upp det ena efter det andra på exempelvis Tradera

Exempel är vindtygsbyxor storlek 150 (mina barn är vuxna nu), bijouterier, scarves, små prydnadssaker mm. Anledningen till att jag fortsätter sälja allt detta "lilla" för nästan inga pengar alls, är... Ja, att det går helt enkelt.  Det tycks alltid finnas någon som vill ha dessa gamla, sen länge använda sakerna för  20 kr, 50 kr, 35 osv... Många bäckar små, som det ju heter. 

Jag har sen länge ett separat konto döpt till "365 saker mindre", som jag ordnade i samband med mitt nyårslöfte att rensa ut minst 365 saker under ett år.

Mängder av saker gavs bort, ännu fler slängdes på återvinningsstationen men förvånansvärt mycket har också sålts under 2015 och fram till nu.
Genom Köp/säljsidor på Facebook, på Tradera och genom loppisar har jag sen öppnandet inkasserat närmare 10 000 kr. 
Pengar är ju alltid ett extra plus, men syftet är ju framförallt att få sakerna att "leva vidare" hos någon annan som kan ha glädje av dem. 



Tilläggas kan att jag även har KÖPT en del via just samma sidor.  Saker som jag verkligen varit i behov av,   obetydligt använda gummistövlar av hög kvalité, vinterstövlar, vinterjacka (använd två hela vintrar och hänger med en till), emaljkastrull till mitt torp, trasmattor till samma torp mm. Känslan av att göra ett riktigt begagnat FYND, är så häftig, och det är i princip alltid värt att leta lite extra... saken du söker finns på begagnatmarknaden. Det gäller bara att ha lite tålamod.